Elcyklen – en herlighed af livsglæde

Jeg er gigtramt, i knæene, og af den grund havde jeg egentlig accepteret et liv med fysisk aktivitet bestående af GLAD-træning. Dvs. et moderat træningsprogram på 40 min, der på ingen måde giver sved på panden. MEN så fik jeg på forunderlig vis anskaffet mig en elcykel, og da skal jeg lige love for den gamle maraton-løber kom på banen igen. Nu var det muligt fem gange om ugen at cykle mellem 40-50 kilometer. Hvilken frihed!!!

Med de mange kilometer fulgte også en del erfaring for cyklens ydeevne. I beskrivelsen stod, at den kunne køre mellem 40-50 kilometer på en opladning, og at batteriet havde en holdbarhed på omkring to år. Efter få måneder med kontinuerligt, ugentligt brug kunne jeg konstatere, at jeg på en enkelt opladning var i stand til at gennemføre en strækning på mellem 20-30 kilometer. Altså faktisk omkring det halve af, hvad der var blevet lovet.

Jeg reflekterede over forskellen på den virkelighed, jeg oplevede, og det lovede, og fandt frem til, at følgende faktorerne spiller en afgørende rolle for batteriets ydeevne og holdbarhed: med- eller modvind, stigninger på vejen og din egen aktive indsats for at hjælpe cyklen fremad. Herunder også hvilket gear du kører i.

Min forventning var, at jeg kunne køre med motoren sat på maksimal ydeevne i højeste gear, min cykel har tre gear, de lovede 40-50 kilometer. Den forventning blev absolut ikke indfriet.

Min konklusion er derfor, at cykeltesten, som må ligge til grund for cyklens vejledende ydeevne, er baseret på lige strækninger, uden vind af betydning, med mellemste ydeevne for motoren og med en moderat indsats fra cyklisten. Cyklen vurderer jeg derfor til at være velegnet som citybike, ikke til længere strækninger, som er mit behov.

Alligevel er elcyklen det bedste, der er sket i mit liv i nyere tid. Den giver frihed til at kunne bevæge mig rundt igen uden brug af offentlig transport, og så har den ikke mindst medvirket til et vægttab på 12 kilo.

Den kan derfor varmt anbefales gigtramte sportsentusiaster, der stadig føler voldsom trang til fysisk aktivitet, men som ikke længere er i stand til at tage del i en organiseret sportsgren, og som ikke trives i et fitnesscenter.

Handicapidrætten har jeg dog ikke undersøgt. Det kan blive det næste. Findes der organiserede sportsgrene for gigtramte? Ellers kunne cykelsporten blive en af de første. Elcykelsporten. SÅ klar til Touren!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.